Moed hebben

Je hebt geen zelfvertrouwen nodig, je hebt moed nodig om over het gebrek aan zelfvertrouwen heen te stappen. Dit zijn de woorden die Robbie Williams zei tegen een 15 jarige met paniekaanvallen. Ik heb het filmpje, gedeeld door mijn collega Nathanja van Natuurtalent, bekeken en geluisterd naar de wijsheden die hij met deze moedige jongedame deelde.

Zelfvertrouwen

Bijna niemand is vol van zelfvertrouwen. Als je aan iets nieuws begint weet je nooit precies waar je aan begint of wat er nog kan gebeuren. Je hebt moed nodig om te beginnen en kunt dan misschien gaandeweg groeien in zelfvertrouwen. Zolang je moed houdt en durft te falen, durft onpopulair te zijn, durft te proberen, durft te dromen van wat er mogelijk zou kunnen zijn, kun je stralen, successen behalen en groeien.

Slimme kinderen

Veel slimme kinderen hebben vaak een gebrek aan zelfvertrouwen, evengoed zijn ze in staat hele mooie dingen te laten zien. Maar doordat ze anders zijn en dit meestal niet willen (laten zien), gaan ze minder goed presteren dan ze kunnen. Hun zelfvertrouwen wordt dan steeds een beetje minder en de moed zakt hen in de schoenen. Dan moeten ze leren weer moed te hebben, om zich te mogen laten zien zoals ze zijn en te gaan schitteren.

Ruwe diamant

Ik zie een slim kind als een ruwe diamant. Als je deze ruwe diamant uit gebrek aan zelfvertrouwen en moed alleen met zijden handschoenen durft aan te pakken, zal de diamant van buiten nooit die stralende, schitterende, mooie diamant worden. Ook al zit het er diep van binnen wel in. Je zult moed nodig hebben om deze ruwe diamant te zagen met een bronzen schijf. Met wel 5.000 tot 10.000 omwentelingen per minuut. Pas dan zal de diamant gaan glanzen, stralen of misschien zelf wel schitteren.

Het systeem

Het systeem is nog niet zo ver dat het de vormen van onze ruwe diamanten aan kan nemen. Mijn visie is dat we deze kinderen moeten helpen de moed te vinden om de stralende diamant te worden. Om vervolgens het systeem de moed te geven om naar deze kinderen toe te komen en ze te helpen de moed te houden. De kinderen te helpen en leren omgaan met het huidige systeem en het systeem hen tegemoet te laten komen met de mogelijkheden die er nu zijn.

Ontmoeten

Ze mogen elkaar dan in het midden ontmoeten. Kinderen met de moed zich aan te passen, zonder zichzelf en hun glans te verliezen. Het systeem, docenten, mentoren, zorgcoördinatoren met de moed om deze kinderen uit te dagen en ze misschien wel een keer een krasje op te laten lopen. Dat is niet erg, dat krasje slijpen we er dan samen wel weer uit. De diamant zal niet breken of kapot gaan van een stootje of een flinke val. Het zal alleen de glans verliezen als de moed er niet is om liefdevol te zagen.

Hulp

Is jullie kind het zelfvertrouwen kwijt en de moed verloren om te blijven proberen? Is jullie kind te veel mensen tegen gekomen met zijden handschoenen? Kan jullie kind wel wat hulp gebruiken, maar durf je het zelf ook niet aan? Ben dan zo moedig om hulp te zoeken. Ik durf het aan om jullie kind te helpen en vol goede moed op weg te gaan naar een stralende diamant. Kijk rustig even rond op de site naar hoe ik jullie kind kan begeleiden naar te laten zien wat er diep van binnen zit of neem telefonisch contact met mij op.

Lieve groet,
Manon.