Shout out

Een shout out voor mijn collega’s van het publieksinformatienummer over het coronavirus, ook wel bekend als 0800-1351.

Afgelopen maanden

De afgelopen 3 maanden heb ik mij ingezet om mensen te voorzien van informatie in deze lijn. Het opbouwen van mijn eigen praktijk kwam al snel op een laag pitje te staan dankzij deze energie slurpende baan. Ik heb dan ook besloten mijn contract niet te verlengen en mij weer volledig te focussen op mijn praktijk voor slimme kinderen die vastlopen.

Maar niet voordat

Maar zeker niet voordat ik mijn collega’s een beetje in het zonnetje heb gezet. Je hebt werkelijk geen idee wat deze kanjers te verwerken krijgen op één dag. Naast de wachtrijen waar ze tegenaan werken, krijgen ze vaak binnen 45 seconde de volgende aan de lijn. Ongeacht wat ze het vorige telefoontje te horen hebben gekregen.

Emotionele rollercoaster

Empathie is een grote pre. Maar ben je een beetje empathisch aangelegd dan zit je de hele dag in een emotionele rollercoaster. De emoties van de mensen die bellen gaan van intens verdrietig naar razend boos. Van ten einde raad naar mega opgelucht. Van enorme angst naar schijt aan alles en van lief en aardig naar ronduit hufterig gedrag. Alle deze emoties komen meerdere malen 8 uur per dag voorbij.

Verhalen

Je hoort ook de meest uit een lopende verhalen. Zo volgen is heb vorige week mijn moeder aan Corona verloren en nu ligt mijn man tegen deze ziekte in het ziekenhuis te vechten voor zijn leven en ik vind het belachelijk dat mijn kind naar huis gestuurd wordt voor een verkoudheid zich achter elkaar op. Vertelt de een je hoe goed het werk is wat je doet, krijg je 10 minuten later te horen dat je eens hard na moet denken over deze onzin baan, je bent echt een onnozele als je deze bullshit geloofd. Om het hier maar even met nette woorden weer te geven.

Niet alleen burgers

En je staat niet alleen burgers te woord. Ook professionals vragen jou om advies. De politie belt jou om te vragen wat zij moeten doen in bepaalde situaties. De GGD belt omdat ze het zelf even niet meer weten. Huisartspraktijken met medische vragen. Scholen op het moment dat ze de GGD niet kunnen bereiken. En ze verwachten allemaal een antwoord.

Niet te begrijpen

Soms is het ook voor jou gewoon niet te begrijpen. Vertel je eerst de een dat je rustig met 9 mensen in een kleine taxibus vervoert mag worden. Zeg je in het volgende gesprek tegen iemand dat ze op 80 vierkante meter echt maar 1 persoon voor de verjaardag uit mag nodigen. Of tegen de eigenaar van een BSO dat ze echt niet open mogen omdat de kans dat kinderen uit verschillende groepen en verschillende scholen Corona verspreiden te groot is. Om diezelfde dag te vertellen dat kinderen van verschillende groepen en scholen in hetzelfde team hijgend achter een bal aan mogen rennen. Want ja, zo is het nu eenmaal besloten door onze regering.

Gewetensnood

Ik kwam zelfs in gewetensnood. Mensen die je bellen met vragen en zorgen over een bepaald vaccin, waarbij jij volgens de informatie verstrekt door de overheid aangeeft dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. Om de volgende dag te moeten vertellen dat vaccinatie met dit vaccin acuut gestaakt is in verband met sterfgevallen gerelateerd aan dit vaccin. Slik…. Ik heb er echt slecht van geslapen.

Goed werk

Ondanks het laatste stukje weet ik dat de collega’s kei goed werk verrichten. Alle collega’s, het hele netwerk van planners, icters, leidinggevende, vraagbaken tot alle mensen die bikkelen aan de telefoon.

Dank je wel

Dank je wel dat jij dit doet! Dat je er bent voor alle mensen met vragen, zorgen, twijfels of mensen die een luisterend oor nodig hebben. Jullie zijn kanjers en onmisbaar in deze tijd.

Heb je vragen

Ben je geen collega en heb je vragen over Corona bezoek dan eerst de website van de rijksoverheid. Daar kun je echt heel veel informatie vinden. Kom je er niet uit dan mag je natuurlijk altijd bellen met 0800-1351. Maar ben dan alsjeblieft aardig en geduldig en spreek je waardering uit naar de mensen aan de telefoon. Want ze verdienen het allemaal!

Zet hem op

Zet hem op collega’s. Hopelijk krijgen we mede dankzij jullie harde werk Corona er snel onder. Keep up the good work.

Lieve groet,
Manon.